Wegeburgery z ciecierzycą

    (85)

    Pyszne, bogate w błonnik wegańskie burgery z ciecierzycy i tofu. Oczywiście można użyć suchej ciecierzycy, świeżo ugotowanej.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 puszka (400 g) ciecierzycy, odsączonej i zmiksowanej lub dobrze rozgniecionej widelcem
    • 8 świeżych liści bazylii, posiekanych
    • 4 łyżki otrębów owsianych
    • 4 łyżki płatków owsianych
    • 200 g ugotowanego brązowego ryżu
    • 1 opakowanie twardego tofu
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 5 łyżek sosu BBQ
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 3/4 łyżeczki suszonej szałwii
    • 1 łyżka deserowa oleju roślinnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej misce wymieszać ciecierzycę z bazylią. Dodać otręby, płatki i ryż. Masa powinna być sucha.
    2. W osobnej misce rozgnieść tofu w rękach, wyciskając jak najwięcej wody. Odcedzić wodę i znów wyciskać tofu, aż będzie suche. Dodać do tofu czosnek i sos BBQ, wymieszać.
    3. Dodać tofu do ciecierzycy. Doprawić solą, pieprzem i szałwią. Porządnie wymieszać.
    4. W patelni na średnim ogniu rozgrzać olej. Formować kotlety w dłoniach i smażyć po ok. 5 minut z każdej strony.
    5. Podawać w bułce z ulubionymi dodatkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (85)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis