Tehri (wegetariańskie biryani)

    (2)

    Biryani to aromatyczne danie z kuchni indyjskiej, bazujące na ryżu i przyprawach. Tutaj gotujemy je w szybkowarze w wersji wegetariańskiej.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 375 g długoziarnistego, białego ryżu
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
    • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
    • 2 liście laurowe, przedarte na pół
    • 2 ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
    • 2 marchewki, pokrojone w ćwiartki
    • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1 łyżeczka chili w proszku
    • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
    • 600 ml wody
    • 145 g groszku
    • 1,5 łyżeczki soli (do smaku)
    • 1 łyżeczka masła
    • 0,5 łyżeczki garam masala

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 16min.  ›  +20min. moczenie  ›  Gotowe w: 51min. 

    1. Wsypać ryż do dużej miski lub garnka i zalać zimną wodą tak, aby ryż znajdował się kilka cm pod jej powierzchnią. Moczyć ryż przez 20 minut, a następnie odcedzić.
    2. Rozgrzać olej w szybkowarze ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę, nasiona kminu i liście laurowe; smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie (ok. 5 minut).
    3. Dodać ziemniaki i marchewkę i smażyć ok. 5 minut, aż się lekko zrumienią. Dodać kurkumę, chili i kolendrę - smażyć ok. 1 minutę aż zaczną wydzielać silny aromat.
    4. Powoli, stale mieszając, dodawać odcedzony ryż. Mieszać, aby równomiernie pokrył się olejem. Wlać 600 ml wody, dodać groszek, sól, masło i garam masalę. Zamknąć szybkowar i postępując zgodnie z instrukcjami producenta gotować, aż w szybkowarze wytworzy się duże ciśnienie. Gotować przez 5 minut, a następnie zdjąć z ognia.
    5. Zgodnie z instrukcją urządzenia naturalnie obniżyć ciśnienie w szybkowarze. Zdjąć pokrywkę i spulchnić ryż widelcem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis