Chleb bezglutenowy

    Chleb bezglutenowy

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w ziarnach zbóż, zwłaszcza pszenicy i jęczmienia, muszą jeść chleb bezglutenowy zamiast zwyczajnego pieczywa. Może on być nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bochenek (około 15 kromek)

    • 200 g mąki z brązowego ryżu
    • 200 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g mąki sojowej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 opakowanie suszonych drożdży
    • 11/2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki winianu potasu
    • tłuszcz do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Zmieszać w misce mąkę ryżową, ziemniaczaną i sojową; odłożyć około jednej czwartej tej mieszaniny. Do reszty dodać sól i sproszkowane drożdże, a następnie wymieszać. Zrobić wgłębienie na środku mąki.
    2. Wlać do wgłębienia 400 ml letniej wody, oliwę z oliwek i miód. Wyrobić mikserem na gładkie półpłynne ciasto.
    3. Przykryć miskę przejrzystą folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem.
    4. Dodać do odłożonej mąki sodę oczyszczoną i winian potasu. Zmieszać i wsypać do ciasta. Całość wymieszać, żeby powstało puszyste ciasto. Włożyć je do formy.
    5. Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 25–30 minut. Powinien się stać złotobrązowy. Ostudzić na drucianej podstawce. Chleb będzie świeży przez 2 dni. Później świetnie smakują kromki przypieczone w opiekaczu.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ciemny chleb bezglutenowy

    Użyć tylko 50 g mąki sojowej, a mąkę ziemniaczaną zastąpić gryczaną. Doprawić do smaku mielonym kardamonem, kminkiem i kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis