Chleb bezglutenowy
1 / 1 Zdjęcie:  Joachim Wahnschaffe
Następne

Chleb bezglutenowy

Osoby uczulone na gluten, czyli białko zawarte w ziarnach zbóż, zwłaszcza pszenicy i jęczmienia, muszą jeść chleb bezglutenowy zamiast zwyczajnego pieczywa. Może on być nie tylko zdrowy, ale i smaczny.

Joachim Wahnschaffe

Składniki

ilość sztuk: 1 bochenek (około 15 kromek)

  • 200 g mąki z brązowego ryżu
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki sojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 11/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki winianu potasu
  • tłuszcz do nasmarowania formy

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Zmieszać w misce mąkę ryżową, ziemniaczaną i sojową; odłożyć około jednej czwartej tej mieszaniny. Do reszty dodać sól i sproszkowane drożdże, a następnie wymieszać. Zrobić wgłębienie na środku mąki.
  2. Wlać do wgłębienia 400 ml letniej wody, oliwę z oliwek i miód. Wyrobić mikserem na gładkie półpłynne ciasto.
  3. Przykryć miskę przejrzystą folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę tłuszczem.
  4. Dodać do odłożonej mąki sodę oczyszczoną i winian potasu. Zmieszać i wsypać do ciasta. Całość wymieszać, żeby powstało puszyste ciasto. Włożyć je do formy.
  5. Piec chleb w nagrzanym piekarniku przez 25–30 minut. Powinien się stać złotobrązowy. Ostudzić na drucianej podstawce. Chleb będzie świeży przez 2 dni. Później świetnie smakują kromki przypieczone w opiekaczu.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

Ciemny chleb bezglutenowy

Użyć tylko 50 g mąki sojowej, a mąkę ziemniaczaną zastąpić gryczaną. Doprawić do smaku mielonym kardamonem, kminkiem i kolendrą.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie