Sałatka z pieczonymi buraczkami i jarmużem

    (29)
    2 godz. 20 min

    Pieczone buraki mają słodki, ziemisty smak, który doskonale komponuje się z wyraźnym, nieco cierpkim smakiem jarmużu. Tę sałatkę można jeść samą, lub podać do obiadu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 duże buraki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 1 pęczek jarmużu, pokrojonego na małe kawałki
    • 75 g posiekanych orzechów nerkowca
    • 40 g suszonych wiśni
    • 20 g sułtanek
    • 120 ml cydru jabłkowego
    • sok z połowy cytryny
    • 1 łyżka musztardy dijon
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżeczki octu jabłkowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
    2. Odkroić końcówki buraków (korzonki i łodyżki). Posmarować buraki łyżką oliwy, posypać solą i pieprzem i i położyć na przygotowanej blaszce.
    3. Piec przez 30 minut, a następnie odwrócić buraki na drugą stronę i piec przez kolejne 30 minut do godziny, aż będą miękkie.
    4. Ostudzić buraki, obrać i pokroić w 2-cm kostkę. W dużej misce wymieszać buraczki z jarmużem, orzechami, suszonymi wiśniami i rodzynkami.
    5. W małej miseczce wymieszać cydr z sokiem cytrynowym, musztardą, czosnkiem i octem jabłkowym. Stale mieszając, powoli wlewać 2 łyżki oliwy. Mieszać, aż dressing się dobrze połączy.
    6. Polać dressingiem sałatkę i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się przegryzły.

    Rada:

    Tuż przed podaniem można dodać kozi ser. Ta sałatka nadal pysznie smakuje nawet na drugi dzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (29)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis