Owsianka z komosą ryżową i bananami

    (92)

    Ta owsianka ma w swoim składzie komosę ryżową, otręby owsiane i oczywiście płatki owsiane, a oprócz tego banana, orzechy włoskie i cynamon. Smakuje jak ciasto bananowe z orzechami :)


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1/4 szkl. wody
    • 1/4 szkl. chudego mleka
    • 1 łyżka komosy ryżowej
    • 1/2 małego banana, pokrojonego w plasterki
    • 1,5 łyżki płatków owsianych
    • 1 łyżka otrębów owsianych
    • szczypta soli
    • szczypta mielonego cynamonu
    • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Do rondelka wlać wodę, dodać mleko i komosę, doprowadzić do łagodnego wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż komosa zacznie mięknąć.
    2. Dodać banana, płatki owsiane, otręby, sól i cynamon. Gotować dalej na małym ogniu przez 2-5 minut, często mieszając, aż owsianka zacznie gęstnieć.
    3. Zdjąć z ognia i wmieszać orzechy, cukier i wanilię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (92)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis