Pikantne penne rigate all’arrabbiata ze świeżym szpinakiem

    Wielkimi krokami zbliża się nietypowe bo palące święto. Już 16 stycznia swój dzień mają… pikantne potrawy. W polskiej kuchni, raczej mało popularne, ale zwolennicy mogą dowoli przebierać w daniach z kuchni włoskiej, tajskiej czy meksykańskiej.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 400 g makaronu penne rigate Barilla
    • 80 g świeżych liści szpinaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 ostra papryczka
    • 250 ml przecieru pomidorowego
    • starty parmezan
    • listki bazylii do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Umyte liście szpinaku, pokrój w paski i duś na patelni, aż liście się obkurczą.
    3. Odsuń liście i na powstałej przestrzeni podsmaż pokrojony w kostkę ząbek czosnku z dodatkiem odrobiny oliwy.
    4. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki, następnie pokrój ją w kosteczkę. Dodaj papryczkę do reszty warzyw i całość smaż razem przez chwilę.
    5. Na patelnię wlej przecier, dopraw solą, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty. Dodaj odcedzony makaron, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około minutę.
    6. Podawaj przystrojone listkami bazylii, posypane parmezanem.

    Dlaczego tak piecze?

    To palące uczucie w przełyku, które pojawia się, gdy zjadamy pikantne potrawy bierze się z obecności kapsaicyny. Można znaleźć w papryczkach chilli, ziarenkach pieprzu, a także w popularnym w Europie czosnku. Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza ten proces, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie. Co ciekawe, po ostre potrawy często sięgamy instynktownie, kiedy czujemy, że w naszym organizmie pojawiły się niechciane bakterie. Pikantne potrawy zatem jak najbardziej przysłużą się zdrowiu i rozgrzeją w trakcie styczniowych mrozów. Jest jeszcze jeden powód, dla którego ludzie chętnie sięgają po ostre przyprawy do dań – kapsaicyna stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis