Zupa ziemniaczana z jarmużem

    (315)

    Pożywna zimowa zupa z kiełbasą, ziemniakami i jarmużem. Można użyć dowolnej kiełbasy, ale mi najlepiej smakuje z kiełbasą włoską.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 500 g włoskiej kiełbasy
    • 1 l śmietanki 12% (można wymieszać 1/2 litra mleka 2% z 1/2 litra śmietany 12%)
    • 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 500 ml mleka pełnotłustego
    • 1 posiekana cebula
    • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    • 1/2 łyżeczki papryki w płatkach
    • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • 2 szklanki jarmużu, podartego na małe kawałki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Na średnim ogniu postawić duży garnek na zupę. Pokruszyć do środka kiełbasę i smażyć, mieszając, aż się przyrumieni (ok. 10 minut). Odlać z garnka tłuszcz, a kiełbasę zostawić.
    2. Dodać śmietankę, ziemniaki, bulion, mleko, cebulę, oregano i paprykę w płatkach. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały.
    3. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 30 minut). Doprawić pieprzem i dodać do zupy jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut, aż jarmuż będzie miękki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (315)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis