Zapiekana brukselka

    (301)

    Ciekawy sposób na brukselkę do obiadu - zapiekana ze śmietanką, boczkiem i pod kołderką z parmezanu. Smakuje świetnie i wcale nie czuć goryczki, która czasami zniechęca do jedzenia tego zdrowego warzywa.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g świeżej brukselki, odkroić suche łodyżki
    • 2 grube plastry boczku, pokrojone w grubą kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 125 ml słodkiej śmietanki
    • 4 łyżki bułki tartej
    • 4 łyżki startego parmezanu
    • 2 łyżki masła, pokrojonego na małe kawałeczki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. W dużym garnku doprowadzić lekko osoloną wodę do wrzenia. Dodać brukselkę i gotować bez przykrycia ok. 8 minut, aż będzie miękka. Odcedzić na sitku i natychmiast włożyć do lodowatej wody, aż brukselka będzie zimna. Odcedzić i pokroić na połówki lub na ćwiartki - w zależności jak duże są brukselki.
    3. W międzyczasie podsmażyć boczek na dużej, suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Smażyć ok. 5 minut.
    4. Zmniejszyć ogień, dodać brukselkę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez minutę, mieszając. Przełożyć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, polać śmietanką, posypać bułką tartą, a na koniec parmezanem. Na wierzchu równomiernie rozłożyć kawałeczki masła.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (301)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis