Haldi Ka Doodh czyli złote mleko

    (48)

    Gorące mleko z kurkumą, bardzo popularne w Indiach pod nazwą haldi ka doodh, to pyszny, rozgrzewający napój o właściwościach prozdrowotnych. Podnosi odporność, pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Krowie mleko można zastąpić mlekiem wegańskim.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
    • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    • szczypta mielonego imbiru
    • szczypta mielonych goździków
    • szczypta mielonego ziela angielskiego
    • 1 szklanka (250 ml) mleka
    • 3/4 łyżeczki miodu (lub więcej - do smaku)
    • 1/8 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Wymieszać kurkumę z kardamonem, pieprzem, imbirem, goździkami i zielem.
    2. W małym rondelku na średnim ogniu podgrzać mleko aż będzie dobrze ciepłe. Dodać miód i wanilię i wymieszać aby miód się całkiem rozpuścił.
    3. Dodać 1 łyżeczkę mieszanki przypraw i wymieszać. Zmniejszyć ogień na mały i podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, ale nie zagotować. Przecedzić do szklanki.

    Mleko:

    Można użyć dowolnego mleka (krowiego 2%, sojowego, kokosowego, migdałowego) a zamiast miodu można użyć syropu z agawy - wtedy napój będzie całkowicie wegański.

    Zobacz jak to zrobić!

    Złote mleko
    Złote mleko

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (48)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis