Pulled pork czyli wieprzowina długo... wędzona

    (1)
    9 godz. 20 min

    Słodkawa w smaku szarpana wieprzowina, czyli pulled pork, którą w tym przepisie wędzi się w wędzarni. Można też ją przygotować w piekarniku - wtedy do marynaty dodajemy aromat wędzarniczy. Jest krucha i delikatna, po prostu wspaniała.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łopatka wieprzowa bez kości
    • Marynata 1
    • przyprawa do wieprzowiny
    • 3 łyżki musztardy
    • Marynata 2
    • 125 ml (1/2 szklanki) soku jabłkowego
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki brązowego cukru
    • 50 g masła
    • Glazura
    • 250 ml (1 szklanka) sosu BBQ
    • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
    • 125 ml (1/2 szklanki) soku jabłkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 7godz.  ›  +2godz.  ›  Gotowe w: 9godz.20min. 

    1. Odkroić z wieprzowiny nadmiar tłuszczu i wszelkie grube błony.
    2. Marynata 1: Posmarować mięso 3 łyżkami musztardy, pokryć równomiernie przyprawą do wieprzowiny i odłożyć na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować wędzarnię.
    3. Wędzenie: Na kratce na dnie wędzarni ułożyć warstwę węgla, dodać 3 duże kawałki drzewa (orzesznik, jabłoń, śliwa, orzech), przykryć warstwą rozżarzonych węgli, a na tym położyć stalową miskę z gorącą wodą. Nad miską ustawić żeliwną kratkę, na której będzie wędzić się mięso. Temperaturę w wędzarni ustawić na 120°C.
    4. Umieścić mięso na żeliwnej kratce. Wędzić przez 3 godziny.
    5. Marynata 2: Wymieszać sok jabłkowy z miodem i brązowym cukrem. Masło pokroić na cienkie kawałki.
    6. Ułożyć mięso na dużym kawałku folii aluminiowej i polać marynatą. Na wierzchu ułożyć masło. Zawinąć ciasno i szczelnie. Tak samo szczelnie owinąć drugim kawałkiem folii.
    7. Położyć w wędzarni i wędzić przez kolejne 3 godziny, aż temperatura w środku mięsa osiągnie 90°C. Mięso na tym etapie powinno już być bardzo miękkie. Im dłużej się wędzi, tym bardziej miękkie się staje.
    8. Glazura: Wymieszać sos BBQ z przyprawą do wieprzowiny i sokiem jabłkowym. Odwinąć mięso, nałożyć na nie kilka łyżek glazury i rozsmarować ją równomiernie za pomocą pędzla. Przykryć i wędzić jeszcze przez 15 minut.
    9. Po tym czasie wyjąć mięso z wędzarni i odłożyć na 30-90 minut aby "odpoczęło". Porozdzielać mięso rękoma, dodać do niego resztę glazury i soki z rondelka, aż mięso będzie wilgotne.

    W piekarniku

    Dokładnie w ten sam sposób można przygotować to mięso w piekarniku. Wtedy do marynaty 2 trzeba dodać aromatu wędzarniczego.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pulled pork długo wędzona
    Pulled pork długo wędzona

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis