Ciasteczka czekoladowe z żurawinami i orzechami włoskimi

    Proste ciasteczka z żurawiną, czekoladą mleczną i białą oraz orzechami włoskimi. Jeśli będziemy chcieli piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut-całe będą chrupiące.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 - 14 ciasteczek

    • 140 g miękkiego masła
    • 180 g cukru trzcinowego
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 170 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody
    • 30 g kakao
    • 1 jajko
    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g czekolady białej (posiekanej)
    • 50 g czekolady mlecznej (posiekanej)
    • 100 g suszonych żurawin
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 18min.  ›  Gotowe w: 43min. 

    1. Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i waniliowym, następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy. Masa będzie dość sztywna, więc należy użyć drewnianej łopatki.
    2. Gdy masa będzie dość wymieszana, dodajemy posiekane orzechy, czekoladę białą i mleczną, suszone żurawiny oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie mieszamy.
    3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą małej gałkownicy do lodów lub łyżki układamy ciastka na blaszce zachowując duże odstępy między ciastkami. Ciastka delikatnie spłaszczamy.
    4. Ciastka pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180°C (bez termoobiegu w 190°C) przez 15-18 minut (jeśli będziemy chcieli piec przez 15 minut, będą miały chrupiące brzegi, a wilgotny środek, natomiast jeśli 18 minut-całe będą chrupiące).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis