Placki z ugotowanych ziemniaków

    (6)

    Takie placki pochodzą z kuchni irlandzkiej, gdzie nazywają się "farls". Są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek ziemniaków z poprzedniego dnia. Je się je na ciepło, z masłem i solą.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie ziemniaki, obrane i przepołowione
    • 1 szczypta soli
    • 30 g mąki pszennej
    • 1 łyżka stopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ugotować ziemniaki (najlepiej w nieosolonej wodzie), następnie odcedzić i odstawić aby wyschły. Rozgnieść na puree.
    2. Jeszcze ciepłe ziemniaki przełożyć do miski i dodać mąkę oraz stopione masło. Wymieszać.
    3. Posypać stolnicę mąką i wyjąć na nią ciasto. Lekko je wyrobić. Ciasto będzie klejące. Posypać mąką wałek i rozwałkować ciasto na koło o średnicy 23 cm i grubości 0,5 cm.
    4. Pokroić na ćwiartki za pomocą noża posypanego mąką.
    5. Dno patelni teflonowej posypać mąką i smażyć placki po 4 minuty z każdej strony, aż się przyrumienią. Posypywać solą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (6)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis