Chipsy z chleba pitta z hummusem

    Chipsy z chleba pitta z hummusem

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta łatwa do przygotowania przekąska jest bogata w białko, witaminy oraz minerały. Z miękkich chlebków pitta, posmarowanych oliwą z oliwek, posypanych ziarnem sezamowym i zapieczonych, przyrządźmy chrupiące paluszki i podajmy z kremowym dipem z hummusu sporządzonym z cieciorki i serka naturalnego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g cieciorki z puszki, odsączonej i opłukanej
    • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 150 g serka naturalnego
    • sól i pieprz
    • mielona papryka i mielony kmin rzymski, do posypania
    • cząstki cytryny, do podania
    • Chipsy z chlebka pitta
    • 6 chlebków pitta
    • 1½ łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 40 g sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Miksować cieciorkę, kmin rzymski, czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz serek naturalny w blenderze około 1–2 minut, aż powstanie gładka masa; raz lub dwa przerwać, żeby zeskrobać masę ze ścianek naczynia.
    2. Można też wrzucić składniki do miski, najlepiej o szerokim, płaskim dnie i utrzeć ręcznym blenderem. Aby poprawić konsystencję, należy rozgnieść cieciorkę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem, aż masa będzie całkowicie gładka, następnie połączyć z pozostałymi produktami.
    3. Doprawić hummus solą i pieprzem, a następnie przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki aż do chwili podania.
    4. Aby przygotować chipsy z chlebka pitta, należy mocno rozgrzać grill. Rozłożyć chlebki pitta i delikatnie posmarować z wierzchu połową oliwy z oliwek. Posypać połową ziarna sezamowego. Grillować minutę, aż chlebek i sezam się przyrumienią.
    5. Przerzucić chlebki pitta na drugą stronę, posmarować resztą oliwy z oliwek i posypać pozostałym sezamem. Włożyć z powrotem na grill, ponownie opiekać minutę, aż chlebek i sezam się przyrumienią. Szybko pociąć nożyczkami ciepły chlebek na paluszki o szerokości 2 cm. Poczekać, żeby ostygły i stały się chrupiące.
    6. Posypać hummus szczyptą papryki i kminu rzymskiego; podawać z chipsami z chlebka pitta oraz cząstkami cytryny. (Chipsy pitta można przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce przez 1–2 dni).

    1 porcja zawiera

    ✓ E * ✓ B1, B12, niacyna, wapń, miedź, żelazo, cynk

    Zalety

    • Chleb pitta, pochodzący z Bliskiego Wschodu, jest dobrym źródłem węglowodanów złożonych i ma niski indeks glikemiczny. Należy do grupy chlebów o najniższej zawartości tłuszczu. * • Cieciorka dostarcza dość dużych ilości błonnika, zwłaszcza błonnika rozpuszczalnego, który pomaga zmniejszać poziom cholesterolu we krwi. * • Ziarna sezamu są dobrym źródłem białka, dlatego są bardzo przydatne w diecie wegetariańskiej.

    Inne propozycje

    • Aby przygotować bliskowschodnie purée bakłażanowe, które można podawać z chipsami z chlebka pitta, należy upiec na grillu 2 średniej wielkości bakłażany (razem ok.450 g). Często przewracać na drugą stronę, aż będą lekko przypieczone i miękkie. Włożyć je do plastikowej torebki, poczekać, aż trochę ostygną, pokroić na ćwiartki i obrać. Przełożyć na 15 minut do durszlaka, aby odciekły. Delikatnie wycisnąć, żeby pozbyć się reszty płynu i utrzeć w mikserze wraz z wyciśniętym ząbkiem czosnku, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, sokiem z cytryny, 4 łyżkami pasty tahini, łyżką oliwy z oliwek, 2 łyżkami posiekanej mięty oraz solą i pieprzem. Posypać pieprzem cayenne i małymi listkami mięty albo pestkami granatu. * • Chleb pitta na sposób libański. Rozciąć chlebki przez środek i delikatnie je otworzyć. Wrzucić do moździerza 2 łyżki prażonego ziarna sezamowego, 2 łyżki maku i 2 łyżki świeżego tymianku. Delikatnie rozgnieść i dodać 3 łyżki oliwy z oliwek. Posmarować wewnętrzne ścianki połówek chlebków pitta. Grillować, aż się przyrumienią. Gdy ostygną, połamać na małe kawałki i podawać z dipem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis