Ciasto marmurkowe z bananami

    (7)
    1 godz. 15 min

    Dwuwarstwowe ciasto bananowo-czekoladowe. Bardzo łatwe, a jakie pyszne! Pamiętajcie, że banany muszą być bardzo mocno dojrzałe.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 200 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 5 łyżek gorącej wody
    • 20 g kakao
    • 2 duże bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
    • 100 g jogurtu greckiego
    • 115 g masła, stopionego
    • 110 g brązowego cukru
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4). Wysmarować tłuszczem keksówkę.
    2. Wymieszać mąkę z sodą i solą.
    3. W dużej misce wymieszać gorącą wodę z kakao.
    4. W trzeciej, również dużej misce porządnie wymieszać banany z jogurtem, masłem, brązowym cukrem, jajkami i wanilią. Dodać mąkę i wymieszać porządnie łyżką.
    5. Połowę masy bananowej przełożyć do kakao wymieszanego z wodą. Bardzo dobrze wymieszać.
    6. Nakładać masy jasną i ciemną na przemian do przygotowanej foremki.
    7. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta - ok. 55 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (7)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis