Donaty - czyli pączki amerykańskie

    Donaty - czyli pączki amerykańskie

    (1296)
    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pączki amerykańskie, czyli donaty, najlepiej smakują z lukrem i kolorową posypką. Dla odmiany można je sobie usmażyć na Tłusty Czwartek zamiast tradycyjnych pączków.

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 14 g suszonych drożdży
    • 60 ml ciepłej wody (45°C)
    • 350 ml ciepłego mleka
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 jajka
    • 70 g masła lub margaryny
    • 625 g mąki pszennej
    • 1 litr oleju roślinnego do smażenia
    • Lukier
    • 75 g masła
    • 250 g cukru pudru
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 60 ml gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Do ciepłej wody wsypać drożdże i poczekać 5 minut, aż się spienią.
    2. W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami z mlekiem, cukrem, solą, jajkami, 70 g masła i połową mąki. Miksować przez kilka minut na niskiej prędkości (lub mieszać drewnianą łyżką). Stale miksując, powoli dodawać resztę mąki, aż ciasto przestanie się kleić do miski.
    3. Wyłożyć ciasto na powierzchnię mocno posypaną mąką i wyrabiać ok.przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do wytłuszczonej miski, przykryć i odstawić aby wyrosło. Ciasto będzie gotowe gdy podwoi swoją objętość i gdy po naciśnięciu zostaną w nim wgłębienia.
    4. Wyłożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wykroić kółka wykrawaczem do pączków z dziurką, przykryć i odłożyć aż podwoją objętość.
    5. W tym czasie przygotować lukier: na średnim ogniu stopić 75 g masła, dodać 250 g cukru pudru i 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Wmieszać po trochu gorącej wody, aż lukier będzie rzadszy, ale nie całkiem wodnisty.
    6. W garnku o grubym dnie lub we frytownicy rozgrzać 1 litr oleju do 175°C. Delikatnie wkładać pączki do oleju partiami, odwrócić gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjąć gdy będą złocisto-brązowe. Odłożyć na metalową kratkę aby odciekły.
    7. Zamaczać w lukrze gdy są jeszcze ciepłe, a następnie dekorować posypkami. Odkładać na metalową kratkę ustawioną na dużej blaszce.

    Zobacz jak to zrobić!

    Donaty - czyli pączki amerykańskie
    Donaty - czyli pączki amerykańskie
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1296)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis