Chipsy tortilla z salsą ze świeżego mango i pomidorów

    Chipsy tortilla z salsą ze świeżego mango i pomidorów

    2polubienia
    1godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Oto odświeżająca, kolorowa salsa, bogata w witaminy i przeciwutleniacze. Jest ona doskonałym dodatkiem do chrupiących chipsów tortilla domowej roboty, które krótko pieczemy zamiast smażyć, aby były zdrowe i zawierały niewiele tłuszczu. Chipsy można zrobić z tortilli kukurydzianych lub pszennych.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 tortilli kukurydzianych (ok. 300 g)
    • Salsa z mango i pomidorów
    • 2 dojrzałe mango (ok. 800 g)
    • 1 duży dojrzały pomidor (ok. 200 g)
    • sok i skórka otarta z 1 limonki
    • 1 świeża, niezbyt ostra zielona papryczka chili, drobno pokrojona
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka szczypiorku, posiekanego
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Obrać mango, odciąć miąższ od pestki, pokroić na małe kawałki i włożyć do dużej miski. Wrzucić pomidory pokrojone na niewielkie kawałki.
    2. Dodać sok i skórkę z limonki, chili, czosnek, kolendrę i szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania chipsów tortilla.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Pokroić tortille na trójkątne kawałki nożyczkami kuchennymi. Rozłożyć trójkąciki na papierze do pieczenia i piec 15 minut, aż staną się chrupiące i twarde. Przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygły.
    4. Miseczkę z dipem postawić przy brzegu dużego półmiska, a wokół niej rozrzucić chipsy i podawać.

    1 porcja zawiera

    ✓✓✓A, C, E * ✓ B1, B6, niacyna, wapń, żelazo, potas, cynk

    Inne propozycje

    • Zamiast tortilli kukurydzianych można użyć 4 dużych albo 8 małych tortilli pszennych (razem ok. 325 g). * • Można przygotować świeżą salsę brzoskwiniową z 4 dojrzałych brzoskwiń zamiast mango. Owoców nie trzeba obierać, wystarczy je przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. * • Aby zrobić nachos, trzeba przygotować chipsy tortilla i odstawić do ostygnięcia. Przyrządzić dip serowy: posiekać drobno 3 cebule dymki, 2 zielone papryki i 1 świeżą, niezbyt ostrą, zieloną papryczkę chili. Wszystko przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Posypać ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, doprawić solą i pieprzem. Pokroić 200 g miękkiego sera o niskiej zawartości tłuszczu w małą kostkę i rozrzucić na warzywach. Piec 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż ser się roztopi. Posypać drobno porwanymi listkami sałaty rzymskiej i podawać na gorąco z chipsami tortilla.

    Zalety

    • Mango zawiera przeciwutleniacz witaminę C, ale jej ilości bywają bardzo różne – w 100 g miąższu mango może znajdować się zaledwie 10 mg albo aż 180 mg tej witaminy. * • Papryczka chili to kolejne źródło witaminy C, której jest tu więcej niż w tyle samo ważącej ilości owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze i cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis