Smażony ryż z kimchi

    (12)

    Smażony ryż do szybkie danie z kuchni azjatyckiej. Tutaj w wersji z kimchi, czyli ze sfermentowaną kapustą, z dodatkiem wołowiny i z jajkiem sadzonym.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oleju rzepakowego
    • 30 g mielonej wołowiny
    • 1 posiekana dymka (odłożyć trochę do dekoracji)
    • 150 g kimchi, odciśniętej i posiekanej
    • 1 łyżka gochujang (koreańskiej pasty chili)
    • 560 g ugotowanego i ostudzonego ryżu krótkoziarnistego
    • 1 łyżeczka oleju sezamowego
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W dużej patelni lub w soku rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać wołowinę i białe części dymki, zmniejszyć ogień na średni i smażyć, mieszając, aż wołowina będzie rumiana (1-2 minuty).
    2. Dodać kimchi i pastę chili i wymieszać. Smażyć 2-4 minuty, aż będą wydzielać silne aromaty. Dodać ryż i smażyć, mieszając, aż ryż będzie gorący (3-5 minut).
    3. Dodać olej sezamowy, wymieszać i posypać dymką. Zestawić z ognia.
    4. W osobnej patelni stopić masło i rozbić na patelnię jajko. Smażyć 3-4 minuty, aż białko się zetnie. Ułożyć jajko sadzone na porcji smażonego ryżu.

    Domowa kimchi

    Kapustę kimchi można kupić gotową w sklepie, albo zrobić sobie samemu w domu, na przykład z tego przepisu: Domowa kimchi

    Zobacz jak to zrobić!

    Smażony ryż z kimchi
    Smażony ryż z kimchi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (12)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis