Ciasto bananowe z czekoladą

    (503)
    1 godz. 25 min

    Do tego ciasta trzeba użyć bardzo mocno dojrzałych bananów. Jest bardzo łatwe i można je długo przechowywać.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka 900 g

    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 dojrzałe banany, rozgniecione
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 110 g miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 2 jajka
    • 170 g groszków z czekolady deserowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C (gaz: 3). Wytłuścić keksówkę o pojemności 900 g.
    2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
    3. W osobnej miseczce wymieszać banany z mlekiem i cynamonem.
    4. W większej misce zmiksować masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać po 1 jajku i miksować. Następnie dodać banany i zmiksować, a później dodać mąkę. Na koniec dodać groszki czekoladowe i wymieszać. Wlać do przygotowanej foremki.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, ok. 70 minut. Studzić 10 minut w foremce, a następnie wyjąć na metalową kratkę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ciasto bananowe z czekoladą
    Ciasto bananowe z czekoladą

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (503)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis