Makaron z kurczakiem w sosie ala carbonara

    Makaron z kurczakiem w sosie ala carbonara

    (32)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Nie jest to oczywiście przepis na carbonarę, ale ten sos mi tak przypomina ją w smaku... Jest pyszny, kremowy i niesamowicie sycący.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 g makaronu penne
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 zielona papryka, pokrojona w kosteczkę
    • 6 pieczarek, posiekanych
    • świeża lub suszona natka pietruszki
    • 250 ml słodkiej śmietanki
    • 50 g startego parmezanu
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. W patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka, od czasu do czasu mieszając.
    3. Gdy mięso kurczaka się zetnie i nie będzie widać różowych plam, dodać czosnek, pieprz i cebulę. Wymieszać. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodać paprykę i pieczarki. Smażyć dalej, od czasu do czasu mieszając.
    4. Zmniejszyć ogień - papryka musi zachować chrupkość, nie może być zbyt zesmażona. Gdy temperatura warzyw nieco spadnie, dodać śmietanę.
    5. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż śmietanka zacznie się delikatnie gotować. Dodać pietruszkę i ser i wymieszać, aby się stopił.
    6. Gotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Dodać odcedzony makaron i wymieszać. Podawać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (32)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis