Zupa zielony ogród

    Zupa zielony ogród

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa pełna zielonych warzyw - z brokułami, groszkiem, fasolką, bobem, a wszystkie mrożone, więc można ją gotować przez cały rok.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 ml wrzątku
    • 1 kostka rosołowa lub 2 łyżeczki bulionu w proszku
    • 1 litr soku pomidorowego
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 1 duży ziemniak, obrany i posiekany w kostkę
    • 1 duża marchewka, posiekana w kostkę
    • 100 g mrożonych brokułów
    • 100 g białej kapusty, poszatkowanej
    • 55 g mrożonej zielonej fasolki
    • 55 g mrożonego groszku
    • 55 g mrożonego bobu
    • 8 dużych gałązek świeżej bazylii
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Do garnka wlać wrzątek, dodać kostkę rosołową i wymieszać. Dodać sok pomidorowy, czosnek, dymkę, ziemniaki i marchewkę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    2. Brokuły w razie potrzeby pokroić na mniejsze cząstki i dodać do zupy wraz z kapustą, fasolką, bobem i groszkiem. Znów doprowadzić zupę do wrzenia, zmniejszyć lekko ogień, ale gotować jeszcze przez 5 minut, aż warzywa zmiękną.
    3. Doprawić zupę do smaku i nakładać do miseczek. Posypać świeżą bazylią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis