Zupa marchewkowa z chili i kolendrą

    (144)

    Pyszna, aromatyczna zupa. Pachnie kolendrą i czosnkiem, a rozgrzewa dzięki obecności pasty chili. Jest w niej także ziemniak, więc ma dobrą konsystencję.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 łyżka posiekanej kolendry
    • 1 łyżeczka pasty chili
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 1 duży ziemniak, obrany i pokrojony w kosteczkę
    • 1 litr bulionu warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W garnku na zupę rozgrzać oliwę i podsmażyć na niewielkim ogniu czosnek, kolendrę i pastę chili, aż zaczną wydzielać silne aromaty. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie.
    2. Dodać marchewkę i ziemniaki, smażyć 5 minut, a następnie dodać bulion.
    3. Gotować 30-45 minut, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Następnie zmiksować na krem. Przed podaniem ozdobić kolendrą i śmietaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (144)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis