Ciasto gruszkowe z czekoladą

    Ciasto gruszkowe z czekoladą

    Zdjęcie do przepisu: Ciasto gruszkowe z czekoladą
    2

    Ciasto gruszkowe z czekoladą

    (9)
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo łatwo zapamiętać ten przepis, bo proporcje mąki, masła, jajek i cukru są takie same. Potem wystarczy dodać gruszki i czekoladę, ale można wybrać inne ulubione dodatki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 jajka
    • 140 g cukru pudru
    • 140 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 140 g masła, stopionego
    • 50 g czekolady deserowej, posiekanej
    • 2 gruszki z puszki, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +10min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4), lub 170°C z termoobiegiem. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką dużą keksówkę.
    2. Roztrzepać jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać do jajek wraz z roztopionym masłem. Dodać czekoladę i gruszki, wymieszać. Wlać ciasto do foremki.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, ok 35-40 minut. Studzić przez 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (9)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis