Bardzo łatwo zapamiętać ten przepis, bo proporcje mąki, masła, jajek i cukru są takie same. Potem wystarczy dodać gruszki i czekoladę, ale można wybrać inne ulubione dodatki.
C
Capucine
Zrobione przez 2 osoby
Składniki
ilość porcji: 8
3 jajka
140 g cukru pudru
140 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
140 g masła, stopionego
50 g czekolady deserowej, posiekanej
2 gruszki z puszki, posiekane
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (gaz: 4), lub 170°C z termoobiegiem. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką dużą keksówkę.
Roztrzepać jajka z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać do jajek wraz z roztopionym masłem. Dodać czekoladę i gruszki, wymieszać. Wlać ciasto do foremki.
Piec w rozgrzanym piekarniku aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta, ok 35-40 minut. Studzić przez 5 minut, a następnie wyjąć z foremki.