Ciecierzyca pieczona po indyjsku

    Ciecierzyca pieczona po indyjsku

    (56)
    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Chrupiąca, pikantna przekąska, w dodatku nie musisz mieć wyrzutów sumienia gdy ją podjadasz, bo to same dobre kalorie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 480 g ciecierzycy z puszki, odcedzonej i opłukanej
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka garam masala
    • 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6). Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową.
    2. Wymieszać ciecierzycę ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Wyłożyć na blachę jedną warstwą.
    3. Piec ok. 25-30 minut, aż ciecierzyca będzie mieć brązowe plamki i będzie chrupiąca. W połowie czasu pieczenia przemieszać. Ciecierzyca w pieczeniu się skurczy.
    4. Przed podaniem ostudzić.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (56)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis