Owsianka z miodem i migdałami

    Owsianka z miodem i migdałami

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rozgrzewające śniadanie, dostarczające dobrej energii z rana. Płatki owsiane są bogate w błonnik i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, więc polecam jeść je co rano.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 120 g płatków owsianych
    • 840 ml wody
    • 100 g migdałów w płatkach
    • 4 łyżki miodu wrzosowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Płatki najlepiej jest wcześniej namoczyć - wtedy zmiękną i spuchną: włożyć płatki do rondelka, zalać połową wody i odstawić na kilka minut.
    2. Dodać resztę wody i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Płatki migdałowe rozłożyć na dużej blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego na funkcji grill. Prażyć przez 1-2 minuty, aż się przyzłocą.
    4. Sprawdzić owsiankę - jeśli będzie mieć odpowiednią konsystencję, nałożyć do misek. Polać miodem i posypać prażonymi migdałami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis