Cytrynowa pasta z makreli

    (1)

    Czy planujesz ciekawy dodatek do kanapek na rodzinną kolację, czy lekką pastę do krakersów na imprezę, ta propozycja na pewno Ci posmakuje. Wędzona makrela nabiera lekkości od skórki cytrynowej, a zielony pieprz i szczypiorek dodają jej wyrazistości.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 wędzone makrele, każda po ok. 125 g, obrane ze skóry
    • 200 g serka typu fromage frais
    • skórka otarta z 1 małej cytryny + sok z tej cytryny
    • 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego, odcedzonego, opłukanego i posiekanego, lub 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu, lekko utłuczonego
    • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • Do dekoracji
    • natka pietruszki
    • kawałki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Za pomocą widelca porozdzielać rybę na dość duże kawałki i przełożyć je do miski. Dodać serek, skórkę z cytryny, połowę soku z cytryny, pieprz, szczypiorek i pietruszkę. Wymieszać wszystko dobrze widelcem.
    2. Aby pasta miała bardziej gładką konsystencję należy ją zmiksować w robocie kuchennym. Po wymieszaniu lub zmiksowaniu sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej soku cytrynowego.
    3. Nałożyć pastę do 4 małych miseczek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem udekorować natką pietruszki i kawałkiem cytryny.
    4. Spoon the pâté into 4 ramekins, cover with cling film and chill for 30 minutes. Just before serving, top each with a sprig of parsley and serve with lemon wedges.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)