Cytrynowa pasta z makreli

    Cytrynowa pasta z makreli

    (1)
    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Czy planujesz ciekawy dodatek do kanapek na rodzinną kolację, czy lekką pastę do krakersów na imprezę, ta propozycja na pewno Ci posmakuje. Wędzona makrela nabiera lekkości od skórki cytrynowej, a zielony pieprz i szczypiorek dodają jej wyrazistości.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 wędzone makrele, każda po ok. 125 g, obrane ze skóry
    • 200 g serka typu fromage frais
    • skórka otarta z 1 małej cytryny + sok z tej cytryny
    • 2 łyżeczki zielonego pieprzu marynowanego, odcedzonego, opłukanego i posiekanego, lub 1 łyżeczka suszonego zielonego pieprzu, lekko utłuczonego
    • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • Do dekoracji
    • natka pietruszki
    • kawałki cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Za pomocą widelca porozdzielać rybę na dość duże kawałki i przełożyć je do miski. Dodać serek, skórkę z cytryny, połowę soku z cytryny, pieprz, szczypiorek i pietruszkę. Wymieszać wszystko dobrze widelcem.
    2. Aby pasta miała bardziej gładką konsystencję należy ją zmiksować w robocie kuchennym. Po wymieszaniu lub zmiksowaniu sprawdzić smak i w razie potrzeby dodać więcej soku cytrynowego.
    3. Nałożyć pastę do 4 małych miseczek, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Tuż przed podaniem udekorować natką pietruszki i kawałkiem cytryny.
    4. Spoon the pâté into 4 ramekins, cover with cling film and chill for 30 minutes. Just before serving, top each with a sprig of parsley and serve with lemon wedges.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis