Pasta z soczewicy

    Pasta z soczewicy

    Zdjęcie do przepisu: Pasta z soczewicy
    2

    Pasta z soczewicy

    (10)
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo prosta w przygotowaniu pasta z soczewicy (która wyglądem przypomina pasztet). Sekretem jest oliwa truflowa, który nadaje jej wyjątkowości. Można użyć soczewicy z puszki.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g suszonej zielonej soczewicy
    • 450 ml bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1,5 łyżki oliwy truflowej
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Soczewicę gotować w bulionie w częściowo przykrytym rondelku, aż będzie miękka i cały płyn się wchłonie (ok. 30 minut). Zdjąć z ognia i ostudzić.
    2. Włożyć soczewicę do robota kuchennego, dodać oliwę zwykłą i truflową i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie dodać więcej oliwy truflowej. Zmiksować do pożądanej konsystencji. Jeśli będzie za gęste, dodać odrobinę wody lub bulionu.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis