Chińskie pierożki z farszem wieprzowym i pikantną sałatką

    Chińskie pierożki z farszem wieprzowym i pikantną sałatką

    2polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te aromatyczne chińskie sakiewki makaronowe przygotowuje się z płatków won ton. Podsmaża się je lekko, a następnie dusi na małym ogniu w wywarze i podaje na listkach różnych sałat wraz z oryginalną, pikantną sałatką z kruchych warzyw, orzeszków ziemnych i kolendry.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g chudej, mielonej wieprzowiny
    • 55 g kasztanów wodnych z puszki, odsączonych i drobno posiekanych
    • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
    • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
    • 2 łyżki sosu hoisin
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    • 20 płatków won ton
    • 1 jajko, ubite
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 300 ml gorącego wywaru z wieprzowiny lub z kurczaka
    • Pikantna sałatka
    • 1 mały ogórek, pokrojony w drobną kostkę
    • 1 marchewka, pokrojona w drobną kostkę
    • 2 szalotki, drobno posiekane
    • 2–3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 2 łyżki tajskiego sosu dim sum
    • 4 łyżki solonych orzeszków ziemnych
    • sól i pieprz
    • Z czym podawać
    • 4–8 listków kruchych sałat (sałata lodowa, sałata rzymska, kapusta pekińska)
    • gałązki świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Włożyć mięso do miski. Wymieszać z kasztanami wodnymi, cebulką dymką, imbirem, sosem hoisin i sosem sojowym (najlepiej zrobić to rękami). Podzielić nadzienie na 20 równych porcji.
    2. Posmarować płatek won ton roztrzepanym jajkiem i na środku kłaść porcję nadzienia. Uformować “sakiewkę”, ściskając górne krawędzie. Podobnie przygotować pozostałe pierożki.
    3. Na dużej patelni rozgrzać olej. Ułożyć sakiewki na dnie, w jednej warstwie, przykryć i smażyć na małym ogniu 5 minut, aż się nieco przyrumienią od spodu.
    4. Wlać tyle gorącego wywaru, by zakrył w połowie pierożki. Przykryć ponownie i dusić na bardzo małym ogniu 10 minut, aż won ton będą ugotowane.
    5. Tymczasem wymieszać przeznaczone na sałatkę warzywa z kolendrą. Stopniowo dodawać sos tajski dim sum, próbując co chwila sałatkę, by nie okazała się zbyt pikantna. Dodać drobno posiekane orzeszki ziemne, doprawić solą i pieprzem.
    6. Rozdzielić listki sałaty na 4 duże talerze i ułożyć na każdym liściu po kilka osączonych z tłuszczu pierożków oraz porcję sałatki. Udekorować gałązkami kolendry. Resztę sałatki podać w osobnej salaterce.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    1 porcja zawiera:

    ✓ ✓ A, B1, B12, niacyna, miedź * ✓ E, żelazo, potas, selen

    Zalety

    • Orzeszki ziemne sż dobrym źródłem białka, niacyny, fosforu i potasu. Zawierajż co prawda dużo tłuszczów, jednak sż to w większości jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

    Inne propozycje

    • Zamiast smażyć i dusić pierożki, można je ugotować na parze, tak jak zakżski dim sum z sosem do zamaczania (zob. s. 46). Jeśli nie chcemy ich gotować na parze na warstwie warzyw, trzeba wyłożyć wkładkę do gotowania na parze foliż aluminiowż, posmarowanż odrobinż oleju słonecznikowego, i nakłuć jż widelcem w wielu miejscach, by zrobić otwory na parę. * • Zamiast mielonej wieprzowiny, sosu hoisin i kasztanów wodnych można zrobić farsz z mielonego mięsa z indyka, żółtego sosu fasolowego do potraw stir-fry oraz kiełków bambusa z puszki. * • Jeśli sż niedostępne płatki won ton, można je zrobić samemu, zgodnie z przepisem na s. 46, używajżc połowy każdego składnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis