Bananowe pancakes z orzechami

    (16)

    Proste i pyszne placuszki bananowe. Takie pancakes są najlepsze na śniadanie, ale dzieci lubią je jeść również na obiad. Podawać polane syropem klonowym.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 125 g mąki pszennej
    • 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 240 ml mleka migdałowego
    • 2 małe dobrze dojrzałych bananów, rozgniecionych widelcem
    • 1,5 łyżki masła, stopionego
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  Gotowe w: 19min. 

    1. W dużej misce wymieszać mąkę z orzechami, cukrem, proszkiem do pieczenia, gałką, cynamonem i solą. Na środku zrobić zagłębienie.
    2. W osobnej misce roztrzepać mleko z bananami, stopionym masłem i wanilią, aby wszystko się połączyło w jednolitą masę. Dodać jajko i wymieszać rózgą. Wlać tę masę do mąki i wymieszać tylko tyle, aby suche składniki namokły.
    3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Nalewać po ok. 60 ml ciasta i lekko przechylać patelnią, aby się równo rozlało. Smażyć, aż na cieście pojawią się bąbelki, a brzegi będą ścięte (3-4 minuty). Odwrócić i smażyć na drugiej stronie przez 1-2 minuty.
    4. Powtórzyć z resztą ciasta.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (16)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis