Hummus ze smażonym czosnkiem

    (1)

    Hummus nie musi być tradycyjny. Tutaj przepis na hummus ze smażonym czosnkiem, aromatyczny, a zarazem delikatny w smaku. Można go oprószyć pieprzem cayenne, a będzie ostrzejszy.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 275 g obranych ząbków czosnku
    • 240 ml oleju rzepakowego
    • 1 łyżka nasion kuminu
    • 950 g ciecierzycy, nieodcedzonej
    • 160 g tahini
    • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 16min.  ›  Gotowe w: 36min. 

    1. Włożyć czosnek do rondelka, dodać tyle oleju, żeby zaledwie przykrywał czosnek. Podgrzewać na średnim ogniu, aż olej zacznie się delikatnie gotować. Zmniejszyć ogień i smażyć dalej, mieszając co 3-4 minuty, aż czosnek się przyrumieni i będzie jasnobrązowy (zajmie to ok. 10-15 minut). Zdjąć z ognia i odcedzić czosnek, odlewając olej do osobnej miseczki aby ostygł.
    2. Na małym ogniu ustawić małą patelnię i wrzucić na nią kumin. Prażyć ok. 1-2 minuty, aż zacznie wydzielać aromat. Przełożyć do moździerza lub młynka i zmielić na proszek.
    3. Odcedzić ciecierzycę, odlewając do osobnej miseczki 2-3 łyżki płynu.
    4. Do naczynia robota kuchennego włożyć 1/4 czosnku, zmielony kumin, dodać sok z cytryny i sól. Miksować, rozrzedzając odłożonym płynem z ciecierzycy i 1-3 łyżkami oleju czosnkowego. Hummus ma być na końcu gładki.

    Uwaga:

    Pozostały czosnek i olej czosnkowy można wykorzystać do sosów do makaronu i do zapiekanek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis