Penne alfredo z boczkiem i suszonymi pomidorami

    Nie jest to klasyczny przepis na makaron penne w sosie alfredo, ale wypróbujcie tę moją wersję - jest obłędna!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g makaronu penne
    • 150 g boczku, posiekanego
    • 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
    • 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
    • 30 g masła
    • 300 ml słodkiej śmietanki do sosów
    • 50 g startego parmezanu
    • 1 garść świeżej bazylii, posiekanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Makaron ugotować w dużym garnku NIEosolonej wody. (Boczek, pomidory i ser będą już dostatecznie słone.)
    2. W międzyczasie podsmażyć boczek na suchej patelni, a następnie dodać pomidory i smażyć dalej, aż zmiękną. Odlać nadmiar tłuszczu z patelni, dodać czosnek i smażyć przez minutę, a następnie dodać masło. Wymieszać.
    3. Dodać śmietanę, parmezan i bazylię. Dobrze wymieszać i zostawić na małym ogniu na kilka chwil.
    4. Odcedzony makaron dodać do makaronu i wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut, aby makaron nasiąknął sosem. Od czasu do czasu przemieszać. Doprawić do smaku pieprzem i podawać posypany bazylią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis