Pieczone buraki z marchewką

    Pieczone buraki z marchewką

    (17)
    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Słodkie buraki i marchew są pieczone w cytrusowo-imbirowym sosie. To bardzo prosta przystawka, która z pewnością pokaże nowe oblicze tych prostych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 surowe buraki, obrane i pokrojone w plastry
    • 3 duże marchewki, obrane i pokrojone w ćwiartki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli morskiej
    • 75 ml świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta
    • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 2 łyżki octu z czerwonego wina
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz 6).
    2. Odłożyć po 65 g buraków i marchewki na bok. Resztę wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego, skropić 1 łyżką oliwy i posypać solą. Wymieszać. Przykryć naczynie folią aluminiową.
    3. Piec warzywa w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.
    4. W tym czasie włożyć odłożone buraczki i marchew do blendera, dodać sok z grejpfruta i cytryny, ocet, miód, imbir, sos sojowy i 1 łyżkę oliwy. Zmiksować na gładko.
    5. Po upływie 15 minut pieczenia warzyw, polać je sosem z blendera i wymieszać, przykryć ponownie folią i piec jeszcze przez 45 minut, aż będą miękkie.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (17)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis