Minestrone - czyli zupa warzywna z makaronem

    (2322)
    1 godz. 25 min

    Pożywna zupa z warzywami i makaronem, z sosem pomidorowym i czerwonym winem. Zrób od razu duży garnek tej zupy i jedz co wieczór po pracy.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 łodygi selera, posiekane
    • 5 marchewek, pokrojonych w plastry
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 500 ml wody
    • 2 słoiki (po 600 g każdy) passaty
    • 100 ml czerwonego wina
    • 1 puszka (400 g) fasolki "kidney", odsączonej
    • 250 g zielonej fasolki
    • 75 g szpinaku, opłukanego
    • 3 małe cukinie, pokrojone wzdłuż na 4 części a następnie w plasterki
    • mała garstka świeżego, posiekanego oregano
    • garść świeżej, posiekanej bazylii
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • 75 g makaronu gwiazdki (lub innego)
    • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W dużym garnku, na małym ogniu rozgrzać oliwę i smażyć czosnek przez 2-3 minuty. Dodać cebulę i smażyć 4-5 minut. Dodać seler i marchewkę, smażyć 1-2 minuty.
    2. Dodać bulion drobiowy, wodę, passatę i wino. Doprowadzić do wrzenia często mieszając, a następnie zmniejszyć ogień i dodać fasolkę z puszki, zieloną fasolkę, szpinak, cukinię, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotować przez 30-40 minut - im dłużej tym lepiej.
    3. Na ostatnie 10 minut gotowania dodać makaron.
    4. Gdy makaron się ugotuje, nakładać zupę do miseczek i posypywać parmezanem. Można też polać po wierzchu oliwą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2322)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis