Chińskie pierożki dim sum
1 / 1 Zdjęcie:  Allrecipes
Następne

Chińskie pierożki dim sum

Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.

Jacek Fronczak

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 200 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych
  • 4 cebulki dymki, cienko pokrojone
  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 340 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 30 g grzybów shiitake, pokrojonych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej i jeszcze trochę do posypania
  • 50 płatków ciasta do pierożków won ton
  • 150 g jarmużu, boćwiny lub innych warzyw liściastych
  • sól, pieprz kajeński
  • Sos
  • sos hoisin, pokrojona cebulka dymka, posiekana świeża kolendra, sos sojowy, olej sezamowy

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Zmieszać kasztany wodne, dymkę, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Dodać mielone mięso, cukier, czosnek, imbir i grzyby shiitake. Wsypać mąkę kukurydzianą z solą i pieprzem kajeńskim i dobrze wymieszać.
  2. Posypać talerz mąką kukurydzianą. Na środek każdego płatka won ton kłaść łyżeczkę nadzienia. Zwilżyć lekko ciasto wokół nadzienia. Zebrać brzegi ciasta, formując “sakiewki” z falbankowymi brzegami. Gotowe pierożki kłaść na talerz posypany mąką.
  3. Do garnka do gotowania na parze włożyć jarmuż, boćwinę lub inne warzywa liściaste. Na warzywach kłaść pierożki i gotować na parze 8–10 minut. Podawać gorące, z oddzielnie podanymi w miseczkach składnikami sosu, aby każdy mógł skomponować własny sos.

1 porcja zawiera

✓ A, niacyna

Inne propozycje

• Można zrobić własne ciasto na pierożki; płaty będą trochę grubsze, ale równie wyśmienite. Zmieszać w misce 200 g mąki ze szczyptą soli. W środku zrobić wgłębienie i wlać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 4 łyżki wrzątku. Dobrze wymieszać. Owinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Ugnieść ciasto na gładką masę, zrolować w wałek i pociąć na 10 równych kawałków. Z jednego kawałka wyjdzie 5 pierożków. Każdy kawałek podzielić na 5 porcji, resztę zawijając w folię, aby ciasto nie wysychało. Rozwałkować jeden mały kawałek na kółko o średnicy 5 cm. Na środku położyć 1 łyżeczkę farszu. Zawinąć brzegi do góry, lekko ścisnąć i uformować “sakiewkę". Zrobione pierożki kłaść na talerzu posypanym mąką kukurydzianą. Gotować tak jak pierożki w cieście won ton. * • Zamiast świeżych grzybów shiitake można wziąć suszone, namoczone wcześniej w wodzie, a później osuszone i pokrojone. * • Jeśli farsz ma być wegetariański, należy zmieszać 10 świeżych, pokrojonych grzybów shiitake z 225 g rozgniecionego tofu i 3 drobno posiekanymi ząbkami czosnku.

Zalety

• Czosnek, cebula, por i szczypiorek zawierają substancję czynną, allicynę, która ma właściwości przeciwgrzybicze i antybiotykowe. Czosnek zawiera też inne składniki, które wykazują właściwości redukujące czynniki rakotwórcze oraz powstrzymujące rozwój nowotworów.

Zobacz także

  • Podobne przepisy

  • Grzyby

  • Kuchnia chińska

  • Podobne kategorie

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie