Chińskie pierożki dim sum

    Chińskie pierożki dim sum

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g kasztanów wodnych z puszki, pokrojonych
    • 4 cebulki dymki, cienko pokrojone
    • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
    • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 340 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • 1 łyżka świeżego imbiru, posiekanego
    • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
    • 30 g grzybów shiitake, pokrojonych
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej i jeszcze trochę do posypania
    • 50 płatków ciasta do pierożków won ton
    • 150 g jarmużu, boćwiny lub innych warzyw liściastych
    • sól, pieprz kajeński
    • Sos
    • sos hoisin, pokrojona cebulka dymka, posiekana świeża kolendra, sos sojowy, olej sezamowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Zmieszać kasztany wodne, dymkę, kolendrę, sos sojowy i olej sezamowy. Dodać mielone mięso, cukier, czosnek, imbir i grzyby shiitake. Wsypać mąkę kukurydzianą z solą i pieprzem kajeńskim i dobrze wymieszać.
    2. Posypać talerz mąką kukurydzianą. Na środek każdego płatka won ton kłaść łyżeczkę nadzienia. Zwilżyć lekko ciasto wokół nadzienia. Zebrać brzegi ciasta, formując “sakiewki” z falbankowymi brzegami. Gotowe pierożki kłaść na talerz posypany mąką.
    3. Do garnka do gotowania na parze włożyć jarmuż, boćwinę lub inne warzywa liściaste. Na warzywach kłaść pierożki i gotować na parze 8–10 minut. Podawać gorące, z oddzielnie podanymi w miseczkach składnikami sosu, aby każdy mógł skomponować własny sos.

    1 porcja zawiera

    ✓ A, niacyna

    Inne propozycje

    • Można zrobić własne ciasto na pierożki; płaty będą trochę grubsze, ale równie wyśmienite. Zmieszać w misce 200 g mąki ze szczyptą soli. W środku zrobić wgłębienie i wlać 1 łyżkę oleju słonecznikowego i 4 łyżki wrzątku. Dobrze wymieszać. Owinąć w folię i odłożyć na 15 minut. Ugnieść ciasto na gładką masę, zrolować w wałek i pociąć na 10 równych kawałków. Z jednego kawałka wyjdzie 5 pierożków. Każdy kawałek podzielić na 5 porcji, resztę zawijając w folię, aby ciasto nie wysychało. Rozwałkować jeden mały kawałek na kółko o średnicy 5 cm. Na środku położyć 1 łyżeczkę farszu. Zawinąć brzegi do góry, lekko ścisnąć i uformować “sakiewkę". Zrobione pierożki kłaść na talerzu posypanym mąką kukurydzianą. Gotować tak jak pierożki w cieście won ton. * • Zamiast świeżych grzybów shiitake można wziąć suszone, namoczone wcześniej w wodzie, a później osuszone i pokrojone. * • Jeśli farsz ma być wegetariański, należy zmieszać 10 świeżych, pokrojonych grzybów shiitake z 225 g rozgniecionego tofu i 3 drobno posiekanymi ząbkami czosnku.

    Zalety

    • Czosnek, cebula, por i szczypiorek zawierają substancję czynną, allicynę, która ma właściwości przeciwgrzybicze i antybiotykowe. Czosnek zawiera też inne składniki, które wykazują właściwości redukujące czynniki rakotwórcze oraz powstrzymujące rozwój nowotworów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis