Zupa sezamowa z makaronem udon i odrobiną chilli

    Zupa sezamowa z makaronem udon i odrobiną chilli

    Zupa sezamowa z makaronem udon i odrobiną chilli

    (0)
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo ciekawa w smaku zupa sezamowa z chilli, w sam raz na zimne wieczory. Odrobina chilli rozgrzewa, a gruby i miękki makaron udon zapełnia szybko brzuch.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 l bulionu dashi
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka mirin
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 szczypta płatków chilli
    • 200 g makaronu udon (ugotowanego)
    • 4 duże grzyby shitake
    • 1 mały bok choy
    • 30 g rzodkwi daikon
    • szczypior - dymka
    • 1 arkusz nori
    • 2 łyżki pasty sezamowej tahini

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W garnku nr 1 podgrzej bulion dashi.
    2. W garnku nr 2 zmieszaj sos sojowy, mirin, cukier i chilli i podgrzej.
    3. W garnku nr 3 zagotuj wodę na udon. Może być świeży albo suchy. Ugotuj makaron według instrukcji na pudełku.
    4. Jeśli masz namoczone grzyby shitake to potnij je w paski. Jeśli nie, to namocz suszone grzyby w wodzie na 20 minut. Jak zmiękną to potnij je w paski.
    5. Pokrój szczypior, bok choy, rzodkiew daikon. Potnij nożyczkami arkusze nori na małe kwadraty.
    6. Ugotowany udon włóż na dno miski, a na górę po kolei pocięty bok choy, paski rzodkwi daikin, szczypior i nori.
    7. Do bulionu dashi dolej mieszankę z garnka 2 (sos sojowy etc.) i dodaj pastę sezamową. Widelcem lub trzepaczką szybko wymieszaj aby składniki się rozpuściły. Całość przelej do misek i udekoruj sezamem i szczypiorkiem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Hello Bella

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis