Bardzo ciekawa w smaku zupa sezamowa z chilli, w sam raz na zimne wieczory. Odrobina chilli rozgrzewa, a gruby i miękki makaron udon zapełnia szybko brzuch.
W garnku nr 2 zmieszaj sos sojowy, mirin, cukier i chilli i podgrzej.
W garnku nr 3 zagotuj wodę na udon. Może być świeży albo suchy. Ugotuj makaron według instrukcji na pudełku.
Jeśli masz namoczone grzyby shitake to potnij je w paski. Jeśli nie, to namocz suszone grzyby w wodzie na 20 minut. Jak zmiękną to potnij je w paski.
Pokrój szczypior, bok choy, rzodkiew daikon. Potnij nożyczkami arkusze nori na małe kwadraty.
Ugotowany udon włóż na dno miski, a na górę po kolei pocięty bok choy, paski rzodkwi daikin, szczypior i nori.
Do bulionu dashi dolej mieszankę z garnka 2 (sos sojowy etc.) i dodaj pastę sezamową. Widelcem lub trzepaczką szybko wymieszaj aby składniki się rozpuściły. Całość przelej do misek i udekoruj sezamem i szczypiorkiem.