Pikantna zupa z chorizo i fasolą

    (3)

    Zupa na zimę, bo świetnie rozgrzewa, jest pożywna, no i po prostu pyszna. Zamiast kostki rosołowej można dodać domowy bulion.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    • 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plastry
    • 1 papryczka chili, posiekana
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 1 puszka (300 g) fasolki cannellini, odsączonej i opłukanej
    • 1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów
    • 1 kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody
    • 1 mały pęczek pietruszki i bazylii, drobno posiekanej (opcjonalnie)
    • 1 łyżka startego parmezanu (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę, papryczkę chili, czerwoną paprykę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    2. Dodać fasolkę, pomidory i bulion; doprowadzić do wrzenia i gotować 5-10 minut, aż płyn trochę odparuje.
    3. Podawać w podgrzanym miseczkach, udekorować świeżymi ziołami i parmezanem (opcjonalnie).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis