Warzywa z kaszą jaglaną czyli wegetariański pilaw

    (1)

    Bezglutenowy, wegetariański obiad pełen zdrowia - kasza jaglana, szpinak, czosnek, zielony groszek i pomidory, razem tworzą aromatyczny posiłek.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g kaszy jaglanej, opłukanej i odsączonej
    • 600 ml bulionu warzywnego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 6 ząbków czosnku, zgniecionych
    • 300 g mrożonego, siekanego szpinaku
    • 150 g mrożonego groszku
    • 3/4 szklanki (180 ml) białego wina
    • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
    • 4 posiekane pomidory
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki (40 g) startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wrzucić kaszę do garnka i podgrzewać na średnim ogniu 5-8 minut, aż zacznie wydzielać aromat.
    2. W dużym garnku zagotować bulion i dodać kaszę. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować 18-22 minuty, aż cały płyn się wchłonie.
    3. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć, mieszając aż cebula się zeszkli (5-10 minut).
    4. Do kaszy dodać podsmażoną cebulę, szpinak, groszek, wino i rozmaryn; wymieszać. Lekko zwiększyć ogień, przykryć garnek i gotować 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    5. Dodać pomidory, sól i pieprz, wymieszać i gotować (pod przykryciem), aż pomidory zmiękną (2-3 minuty). Zdjąć garnek z ognia i wmieszać parmezan.

    Uwaga:

    Jeśli potrawa będzie zbyt sucha pod koniec gotowania - dodaj więcej wina.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis