Spaghetti z cukinii z pesto

    (37)

    Spaghetti z cukinii to zdrowsza, bezglutenowa alternatywa dla zwykłego makaronu. Do tego pesto, ciecierzyca i ser do posypania i mamy pyszny obiad gotowy!


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 4 małe cukinie, pokrojone za pomocą obieraczki do julienne na długie cienkie paski
    • 120 g ciecierzycy, odsączonej
    • 3 łyżki pesto (lub więcej)
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 łyżki startego sera cheddar lub pecorino

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodać cukiniowe spaghetti i smażyć, mieszając, aż będzie miękkie i płyn wyparuje (5-10 minut).
    2. Dodać ciecierzycę i pesto, zmniejszyć ogień i smażyć, aż cieciorka się podgrzeje, a cukinia dobrze pokryje pesto (ok. 5 minut). Doprawić solą i pieprzem.
    3. Przełożyć danie do dwóch misek i posypać serem.

    Jak zrobić spaghetti z cukinii:

    Jeśli nie masz obieraczki do julienne, pokrój cukinie wzdłuż na cieniutkie, szerokie plastry za pomocą zwykłej obieraczki do warzy - ale tylko do części z nasionami. Ta część jest za miękka i nie da się pokroić w ten sposób. Następnie te cienkie plastry należy pokroić w cieniutkie paseczki i gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (37)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis