Chiński makaron z tofu i rukwią wodną

    Wegetariańskie danie stir-fry, bogate w zielone warzywa. Szybkie w przygotowaniu, sycące i bardzo smaczne!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g chińskiego makaronu jajecznego
    • 125 ml bulionu warzywnego
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 4 łodyżki cebulki dymki, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 czerwona papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana (opcjonalnie)
    • 1 duża cukinia, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
    • 250 g twardego tofu, pokrojonego w kostkę
    • 40 g rukwi wodnej, bez twardych łodyżek
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron włożyć do dużego garnka z lekko osolonym wrzątkiem. Podgrzać, aby znów zawrzało i gotować przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając widelcem aby porozdzielać makaron. Odcedzić, odlewając do miseczki 50 ml wody. Makaron przepłukać pod zimną wodą, odłożyć.
    2. Wymieszać bulion z sosem sojowym, skrobią kukurydzianą i olejem sezamowym, aby się połączyło.
    3. W woku lub dużej patelni teflonowej rozgrzać olej roślinny. Odłożyć do dekoracji część ciemnozielonych części dymki do dekoracji, a resztę wrzucić do woka wraz z czosnkiem, chili i cukinią. Smażyć, mieszając ,przez 3-4 minuty (aż cukinia zmięknie).
    4. Dodać tofu, bulion z sosami oraz odłożony płyn z gotowania makaronu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i gotować 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje.
    5. Dodać makaron i szybko przemieszać. Zdjąć z ognia, dodać rukiew, kolendrę i resztę dymki. Podawać od razu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis