Choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem

    (3)
    1 godz. 40 min

    Drzewko świąteczne z ciasta francuskiego i szpinaku? Czemu nie! Na pewno wszystkim się spodoba, a smakuje równie wspaniale jak wygląda!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 łyżeczka oleju
    • 2 czerwone cebule, drobno posiekane
    • 250 g świeżego szpinaku
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 250 g sera ricotta
    • 1 łyżka startego parmezanu
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 4-5 pomidorków koktajlowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę, aż będzie miękka. Dodać szpinak, sól i pieprz, wymieszać. Przykryć i smażyć ok. 5-7 minut, aż cały szpinak zmięknie. Na chwilę przed końcem smażenia zdjąć pokrywkę, aby płyn odparował. Odstawić aby ostygło.
    2. Posiekać szpinak z patelni, wymieszać z ricottą i parmezanem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    3. Ciasto rozwinąć i posmarować równomiernie masą szpinakową, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Zwinąć ciasto ciasno w rulon i podwinąć końce, aby nadzienie nie wyciekło. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę (maksymalnie na 24 h).
    4. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto odwinąć z folii.
    5. Pokroić wałek z ciasta na plastry grubości ok. 2 cm, aby uzyskać 16-22 plastry. Wzdłuż dołu blachy ułożyć obok siebie w rzędzie 6 plastrów ciasta, nad tym rządek z 5 plastrami, potem z 4, 3, 2 i na końcu 1 - to będzie czubek choinki. (Jeśli masz tylko 16 plastrów, dolny rząd będzie miał 5 plastrów). Na samym dole można dołożyć 1 plaster jako pień choinki. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
    6. Piec przez 20-25 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni i urośnie. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i udekorować połówkami pomidorków, aby wyglądały jak bombki choinkowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis