Brukselka pieczona z boczkiem

    Brukselka pieczona z boczkiem

    (100)
    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Brukselka pieczona w syropie klonowym z boczkiem ma lekko słodki, lekko dymny smak. Bardzo ją lubię do obiadu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g brukselki
    • 60 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 łyżki syropu klonowego
    • 4 grube plastry boczku, pokrojonego w dużą kostkę
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C (gaz: 6).
    2. Brukselkę wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą i syropem klonowym, dodać boczek i wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem.
    3. Piec ok. 45 minut, aż boczek będzie przyrumieniony, a brukselka skarmelizowana. W połowie pieczenia przemieszać.

    Zobacz jak to zrobić!

    Brukselka pieczona z boczkiem
    Brukselka pieczona z boczkiem
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (100)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis