Marynowany czosnek z papryką jalapeno

    (2)
    1 godz. 35 min

    Papryczki jalapeno marynowane w occie z czosnkiem i marchewką, z dodatkiem aromatycznych ziół. Pyszne do kanapek, do mięs i wędlin.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 600 ml białego octu 5%
    • 120 ml oliwy z oliwek
    • 2 marchewki, pokrojone w dużą kostkę
    • 16 świeżych papryczek jalapeno, pokrojonych w plastry
    • 1 główka czosnku, obranego (może być więcej)
    • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
    • 2 łyżki mielonej kolendry
    • 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej (lub więcej - do smaku)
    • 2 łyżki nasion gorczycy
    • 2 łyżki liści tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Wymieszać w rondelku ocet z oliwą i doprowadzić do wrzenia.
    2. Dodać marchewkę i gotować ok. 10 minut, aż będzie miękka.
    3. Dodać papryczki jalapeno, czosnek, pieprz, kolendrę, sól, gorczycę i tymianek, gotować na małym ogniu, aż papryczki zmiękną (ok. 5-10 minut).
    4. Przelać do 2 słoików, upewniając się, że papryczki są pod powierzchnią płynu. Studzić przez ok. 1 godzinę, a następnie zakręcić słoiki i przestawić do lodówki.

    Za ostre?

    Jeśli nie lubisz zbyt ostrych papryczek, usuń pestki podczas krojenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis