Wegański "serek" z nerkowców z żurawiną

    (1)
    2 godz. 40 min

    Ten serek z orzeszków nerkowca można podać na przystawkę na każdej imprezie. Świetnie pasuje jako smarowidło do krakersów albo jako dip do warzyw.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g orzechów nerkowca
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka pasty miso
    • 1 łyżka płatków drożdżowych
    • Do obtoczenia
    • 1 łyżka suszonej żurawiny
    • 3 łyżki orzechów włoskich
    • 1 łyżka orzechów laskowych
    • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  +2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Nerkowce moczyć w zimnej wodzie przez 4 godziny (lub przez 1 godzinę we wrzątku). Odcedzić.
    2. Zmiksować w robocie kuchennym wraz z solą, octem, miso i drożdżami. Doprawić do smaku solą i octem.
    3. Wyłożyć masę na woskowany papier do pieczenia i zwinąć w rulon, a końcówki skręcić jak w cukierku. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż stężeje.
    4. Drobno posiekać żurawinę, orzechy włoskie i laskowe. Wymieszać z rozmarynem.
    5. Wyjąć serek z lodówki i z papierka i obtoczyć, rolując, w orzechach i rozmarynie. Podawać z krakersami i warzywami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis