Panettone pudding

    3 godz. 50 min

    Zainspirowane przepisem Jamiego Oliviera pyszne drożdżowe ciasto z kremem waniliowo-śmietankowym, dżemem pomarańczowym i czekoladą. Doskonałe nie tylko na Boże Narodzenie. Dość czasochłonne, ale warte poświęconego mu czasu.

    lovestobake

    Warmińsko-mazurskie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka

    • 1 opakowanie suchych drożdży (8 g)
    • 500 g mąki typ 405
    • 50 ml mleka
    • 1 łyżka cukru
    • szczypta soli
    • 4 jajka + 3 żółtka
    • 1/2 kostki masła
    • 160 g cukru
    • cukier waniliowy
    • olejek pomarańczowy i waniliowy
    • starta skórka pomarańczowa lub kandyzowana skórka pomarańczowa
    • 2 łyżki do wysypania formy
    • Krem
    • 300 ml mleka
    • 250 ml śmietanki 30%
    • 1/2 kostki masła
    • laska wanilii
    • 4 jajka
    • 100 g cukru
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    • 250 g dżemu pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  +2godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

    1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami mąki. Dodajemy 50 ml ciepłego mleka, łyżkę cukru i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    2. Gdy wyrośnie dodajemy 200 g mąki, 2 jajka, 1/4 kostki masła i 60 g cukru. Zagniatamy na gładkie ciasto. Podsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości.
    3. Dodajemy pozostałą mąkę, 2 jajka, żółtka, 1/4 kostki masła, 100 g cukru, cukier waniliowy, kilka kropel olejku pomarańczowego i waniliowego. Na koniec dosypujemy skórkę pomarańczy, wygniatamy i odstawiamy ciasto włożone do natłuszczonej formy do wyrośnięcia.
    4. Pieczemy ok 20 min w 190 stopniach C, a następnie 20 min w 150 C. Studzimy ciasto.
    5. Drugą blaszkę (kwadratową) natłuszczamy i obsypujemy cukrem.
    6. Kroimy drożdżową babkę na kawałki i układamy część ciasta na dno blaszki. Przygotowujemy krem: Do garnka wlewamy 300 ml mleka, 250 ml śmietanki oraz pół kostki masła. Laskę wanilii przepoławiamy, ściągamy nasionka i razem z laską wrzucamy do garnka. Rozpuszczamy masło.
    7. 4 jajka roztrzepujemy ze 100 g cukru. Dolewamy gorący krem ciągle mieszając. Wylewamy tak powstałą mieszaninę na ciasto w blaszce i czekamy do wchłonięcia. Na ciasto wykładamy trochę czekolady i dżemu. Przykrywamy ciastem i znów polewamy kremem. Tak robimy do skończenia składników. Na wierzchu powinno znaleźć się ciasto.
    8. Pieczemy 25 min w 180 stopniach. Studzimy około 10 min. Można podawać na ciepło, na zimno, z lodami, z owocami, wg uznania. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis