Makaron z makiem i bakaliami

    1 godz. 20 min

    Jednym z dobrze znanych składników wigilijnych i świątecznych potraw jest mak. Jego rola zwłaszcza w Wigilię jest niezwykle istotna, ponieważ symbolizuje obfitość i urodzaj. Nasi przodkowie wierzyli, że dzięki spożywaniu maku pola w kolejnym roku na pewno obrodzą, a w rodzinie, która zajadała się makiem na święta, przyjdzie na świat dużo dzieci. Te przekonania nie brały się znikąd, bo mak sam w sobie jest niezwykle produktywną rośliną. Z jednego nasionka powstaje aż 30 tysięcy nowych. W niektórych domach do dziś zapieka się monety w makowcu. Temu, kto trafi na monetę w swoim kawałku ciasta, w nadchodzącym roku pieniądze będą mnożyły się niczym makowe ziarenka.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g maku
    • 100 g miodu
    • 500 g makaronu tagliatelle Barilla
    • 200 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa)
    • 300 g mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mak zmiel dwukrotnie, a potem mocz w mleku około godzinę.
    2. Makaron ugotuj al dente, a następnie odcedź i odstaw do ostygnięcia.
    3. Połącz makaron z makiem i bakaliami. Na koniec dodaj miód. Całość dokładnie wymieszaj i udekoruj płatkami migdałów. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis