Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shitake

    Chiński rosół wołowy z makaronem i grzybami shitake

    1polubienie
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekko obsmażona chuda wołowina dodana do pysznego wywaru z orientalnymi warzywami i drobnym makaronem jajecznym tworzy naprawdę doskonałą zupę, którą przyrządza się błyskawicznie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka oleju sezamowego
    • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    • 300 g chudego rumsztyku, pokrojonego w cienkie paseczki
    • 1 l bulionu wołowego (z kostki)
    • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
    • 150 g grzybów shiitake, pokrojonych w grube plasterki
    • 200 g kapusty pak choi, listki przekrojone na połówki
    • 200–250 g błyskawicznego makaronu chińskiego
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Przyrządzić marynatę. Wymieszać w misce sos sojowy z olejem sezamowym oraz wino ryżowe lub sherry. Wrzucić mięso i starannie wymieszać. Odstawić.
    2. Bulion zagotować, dodać cebulkę, grzyby i listki pak choi. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty.
    3. Dodać gniazdka makaronu do bulionu i gotować przez 2–4 minuty, aż zmięknie.
    4. W czasie gdy makaron się gotuje, rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając, żeby się obrumieniło. Przełożyć całą zawartość woka do bulionu. Doprowadzić ponownie do wrzenia. W razie potrzeby doprawić pieprzem. Nalać do miseczek i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    zamiennik

    Zamiast wołowiny można użyć filetów z piersi kurczaka. A bulion wołowy zastąpić wywarem z kurczaka.

    rada

    Warto mieć pod ręką w spiżarni suszone grzyby shiitake. Należy jednak pamiętać, że przed dodaniem do potrawy trzeba je namoczyć w wodzie na 3 minuty, a potem wypłukać, żeby usunąć piasek. Następnie moczyć je jeszcze 30 minut w ciepłej wodzie, żeby zmiękły. Odkroić trzonki i wyrzucić je. Kapelusze przyrządzać tak, jak świeże grzyby. Płyn, w którym je namaczaliśmy, można przecedzić i dodać do wywaru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis