Miękkie pierniczki

    (49)

    Z tego przepisu wychodzą miękkie, lekko ciągniste pierniczki. Jeśli dasz je udekorować dzieciom - będą się świetnie bawić! Świetnie nadają się też na prezenty.


    Zrobione przez 3 osoby

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pierników

    • 350 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 115 g masła pokrojonego w kostkę
    • 175 g miękkiego jasnobrązowego cukru
    • 4 łyżki syropu złocistego
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 5). Dwie blachy do pieczenia lekko wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Przesiać mąkę, sodę i imbir do miski. Dodać masło i rozetrzeć z mąką, pocierając palcami, aż zacznie przypominać bułkę tartą. Dodać cukier i wymieszać.
    3. Do roztrzepanego jajka dodać syrop złocisty i dokładnie wymieszać rózgą. Dodać do mąki z masłem i wymieszać.
    4. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 cm na powierzchni lekko posypanej mąką. Wykroić dowolne kształty.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku aż się przyrumienią - ok. 10-12 minut. Pozostawić na kilka minut na blaszce, a następnie zdjąć i przełożyć na metalową kratkę aby ostygły.
    6. Dekorować gdy całkowicie ostygną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (49)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis