Ciasteczka pomarańczowe z żurawiną

    (1081)

    Pyszne ciasteczka, doskonałe na zimę - ze świeżą żurawiną, skórką pomarańczową i orzechami laskowymi. Najlepsze z lukrem!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 48 ciasteczek

    • 225 g miękkiego masła
    • 200 g cukru
    • 100 g miękkiego brązowego cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 300 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • szczypta soli
    • 225 g posiekanej świeżej żurawiny (może być też suszona)
    • 60 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
    • Lukier
    • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
    • 3 łyżki soku pomarańczowego
    • 200 g cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 14min.  ›  Gotowe w: 34min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C (gaz: 4).
    2. W dużej misce zmiksować masło z cukrem białym i brązowym na jasną, puszystą masę.
    3. Stale miksując dodać jajko. Następnie, nadal miksując, dodać 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej i 2 łyżki soku pomarańczowego.
    4. Wymieszać mąkę z sodą i solą. Wmieszać do masy maślanej. Dodać żurawinę i orzechy i wymieszać, aby się równomiernie rozłożyły w cieście.
    5. Nakładać łyżką okrągłe kupki ciasta na suchą blachę w odległości ok. 5 cm jedno od drugiego.
    6. Piec ok. 12-14 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C, aż brzegi się przyrumienią. Zdjąć z blachy i ostudzić na metalowej kratce.
    7. Przygotować lukier: w małej miseczce wymieszać 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej z 3 łyżkami soku pomarańczowego i cukrem pudrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Posmarować lukrem ciasteczka i odłożyć, aż lukier stężeje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1081)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis