Mini tartaletki z aksamitnym musem czekoladowym z awokado

    Z początkiem grudnia zaczynamy już myśleć o świętach i Sylwestrze – jakie menu zaserwować zaproszonym gościom? Z pewnością nietuzinkową opcją na świąteczny czy sylwestrowy deser będą mini tartaletki z musem czekoladowym i awokado. Połączenie aromatycznego, kruchego ciasta z wyrazistą nutą czekolady i egzotycznego owocu z pewnością zaskoczy niejednego gościa.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 12 babeczek

    • 2 małe, dojrzałe awokado
    • 1 banan
    • dwie czubate łyżki kakao
    • 2 łyżki miodu
    • 12 kruchych babeczek do nadzień słodkich
    • pół tabliczki gorzkiej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.
    2. Dodajemy obranego ze skórki banana pokrojonego na kawałki, kakao i miód.
    3. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
    4. Gotową masę przekładamy do babeczek.
    5. Gorzką czekoladę strugamy obieraczką do warzyw i obsypujemy każdą nadzianą musem babeczkę.

    rada

    Gdyby masa wydała się zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis